Groen Muiderberg | Voorland
613
page-template-default,page,page-id-613,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

VOORLAND

 

De groenploeg van Landschap Noord Holland beheert en onderhoudt al jaren het Voorland ( natuurgebied vallend onder de EHS bij de Hollandse brug).
Het is een gebied van zo’n 22 hectare en laatste onderdeel van de Natuurboulevard, een recreatieve en ecologische verbinding tussen Amsterdam en de Hollandse brug.

In 2010 kreeg LNH de opdracht van Dienst Landelijk Gebied om een inrichtingsplan voor dit gebied te maken en de uitvoering van de inrichtingswerkzaamheden op zich te nemen.
Het doel was het vergroten van biodiversiteit en behoud en versterking van de recreatieve en natuurlijke waarden van het gebied.
De drafbaan werd hersteld, verruigde bermen werden afgeplagd, poelen worden gegraven, enkele bosgedeelten worden omgezet naar hakhout en zichtlijnen worden hersteld. De entrees werden ook onder handen genomen zodat de toegankelijkheid van het gebied verbeterd.

Het Voorland is nu makkelijker bereikbaar en daardoor kan makkelijker onderhoud uitgevoerd worden. Bermen van wandel- en fietspaden zijn, volgens een nieuwe methode, gepoogd structureel vrij te maken van Japanse duizendknoop (een moeilijk te beheren exotische woekerplant), dit gaat waarschijnlijk nooit echt lukken.
Verder heeft het gebied nu open vlaktes, duidelijke zichtlijnen, poelen en een waterpartij gekregen. Al met al is de natuur in Voorland nu mooier en voor omwonenden makkelijker bereikbaar.
In het voorjaar kun je hier de nachtegalen horen zingen en verder is het natuurlijk een oase voor veel paddestoelen en plant en diersoorten.
Later zullen we hier nog waarnemingen en inventarisaties aan toe voegen. Heeft u aanvullingen, stuur ze ons dan via het contactformulier!
Stichting Groen Muiderberg en de Dorpsraad doen nu een poging het Voorland meer te verbinden met het dorp door een voorstel dat we hebben gemaakt voor de aanplant van bomen langs de A6 richting de dijk bij de Dobbertjeskom beginnend bij de IJsselmeerweg, we hopen binnenkort hierover te overleggen met Rijkswaterstaat en de gemeente.
Deze compensatiebomen zouden ook de snelweg voor de dorpsbewoners meer aan het zicht onttrekken, fijnstof en Co2 opvangen en als geluidsbarriere werken.

Meer weten over het Voorland?

 

LNH Voorland

 

Save

Save

Save

Save