Groen Muiderberg | Groot Krabbenhoofd
783
page-template-default,page,page-id-783,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Groot Krabbenhoofd

 

De grote Pier, ooit aangelegd als golfbreker toen de Zuiderzee  nog tegen onze kust aan beukte; sinds de aanleg van de Afsluitdijk was de pier niet meer nodig en verlandde ze tot een prachtig wild gebied waar de koekoek haar eieren legt, nachtegalen zingen op warme meiavonden.

Voor de nachtegalen is het belangrijk dat er brandnetels staan want zij leven van de insecten die erin voorkomen. Ook de vlindersoorten kleine vos, atalanta en dagpauwoog hebben brandnetels nodig voor hun voortbestaan.

Tussen de wilgen en de vlieren vind je het in alle stadia prachtige groot Hoefblad dat de hele landtong heeft overwoekerd.

Gelukkig is het Groot Krabbenhoofd ( een prachtige naam nog refererend aan de tijd dat je hier kennelijk op krabben kon vissen) erkend als bijzonder gebied want het valt ook onder de EHS (ecologische Hoofdstructuur, tegenwoordig Nederlands Natuur Netwerk NNN)

 

Op de punt kun de oudste wilgen van Gooise Meren vinden, helaas hebben kinderen er de afgelopen jaren vuurtjes in en onder gestookt. Hier vliegen vaak ijsvogels rond en ook de zilverreiger komt iedere dag z’n kostje bij elkaar scharrelen.

Hier heb je ook een fantastisch uitzicht over de watervogels die in de winter op de ondiepe wateren komen foerageren op de kranswieren en mosselen in de zanderige bodem.