Groen Muiderberg | Cultuurhistorische verkenning Echobos
51
page-template-default,page,page-id-51,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

Echobos Cultuurhistorisch bekeken

Aan de westzijde van Muiderberg ligt het Echobos, op de plek waar ooit de buitenplaats Rustrijk heeft gelegen. 200 jaar geleden is het landhuis gesloopt. Het terrein valt sinds 1932 onder het beheer van de gemeente Muiden en omvat naast het bos, een weide en een vijver met daaraan kronkelende slootjes ook een markante halfronde muur, waarbinnen zich een gelijksprekende echo voordoet.

In 2015 is een onderzoek naar het verleden van het Echobos en het landgoed uitgevoerd.

Deze verkenning biedt een schat aan informatie en het is erg leuk dat eindelijk een grondig onderzoek is gedaan naar de geschiedenis van het bos en voormalige landgoed!

 

Het spitst zich in onze ogen vanaf pagina 40 echter erg toe op de mogelijk eerste ontwerp en aanleg in classicistische stijl van het Echobos als landschapstuin van Rustrijk.

Van deze strakke geometrische stijl is echter vrijwel niets meer terug te vinden in het bos.

Van de erna aangelegde meer romantische engelse landschapsstijl is veel meer terug te vinden, en dit past ook veel meer bij het feit dat het nu onder de Ecologische Hoofdstructuur of N.N.N. valt.

Naar aanleiding van de voorgenomen herstel of beheermaatregelen in 2017 heeft Groen Muiderberg een reactie geschreven over wat in onze ogen nu de waarde is van het Echobos, deze leest u hier in Waarde van het Echobos en wij hopen dat voornamelijk de ecologische waarden versterkt zullen worden en de waterlopen hersteld en onderhouden (maar wel met wat omgevallen boomstammen in het water!) met respect voor de Engelse wildere landschapsstijl.