Iets over bijzondere dieren die voorkomen rond ons dorp, deze teksten gaan we de komende tijd aanvullen.
Ook zullen hier binnenkort foto’s van Muiderbergse fotografen als Frits Stoekenbroek, Fred Tanis en Fabian Schulting te zien zijn, we hebben veel talent in het dorp!
Op deze site kunt u recente waarnemingen in de buurt van Muiderberg bekijken en aanmelden. Het is van belang uw waarnemingen door te geven omdat beleidsmakers en juristen kijken naar deze gegevens.
Torenvalken en kerkuilen
Kijk HIER voor een verslag over het ringen van de Muiderbergse torenvalken en kerkuilen
Wijngaardslak
Het is heel bijzonder dat de beschermde wijngaardslak in Muiderberg voorkomt, onder andere in het volkstuinencomplex naast het Echobos.
Waarschijnlijk komt deze soort hier voor omdat zij ooit gekweekt is bij het buiten in het Echobos, in die zin is het een cultuurhistorisch relict waar we trots op moeten zijn!
Sperwer
Lees HIER over het ringen van de Muiderbergse sperwers in het Kocherbos
Weidevogels
Ringslang
Lees HIER over de ringslangenexcursie tussen Muiden en Muiderberg
Groene specht
Op de Brink moet haast wel een paar groene spechten broeden ieder jaar want het karakteristieke gelach horen we heel vaak, ze hebben het hier misschien niet heel makkelijk want erg veel mieren zijn er niet.
Informatie over de groene specht
IJsvogel
Voorjaar 2014 hebben we met een groep Muiderbergers onder leiding van Jelle Harder een ijsvogelwandje aangelegd achter een voormalige boerderij aan de Googweg. Het lijkt er op dat de ijsvogels dit jaar voor het eerst de wand hebben gevonden! Hier de link naar het verslag van die ochtend.
De ijsvogels zijn in de winter als veel sloten dichtgevroren zijn goed te zien bij de sloot naast de 9 Morgen, deze wordt gevoed door kwelwater en daardoor bevriest het niet zo makkelijk vanwege de stroming. samen met de voetbalclub en in overleg met de boer hebben we daar stokken in de slootkanten gestoken zodat ze daar makkelijker stekelbaarsjes kunnen vissen.
We zien en horen ze vaak vliegen bij Groot Krabbenhoofd, Voorland en achterzijde Kocherbos, altijd bijzonder, een van de meest exotisch gekleurde vogels van Nederland, als een blauwe schicht komen ze voorbij maar als je er oog voor hebt en het geluid herkent dan gaat het steeds makkelijker en zie en hoor je ze vaker.
De ijsvogelwanden in Muiderberg, Muiden en Naarden worden onderhouden door Frits Stoekenbroek en hij is ook vogelfotograaf in zijn vrije uren, hier een link naar zijn foto’s.
Hierbij ook 2 ijsvogels die voor zijn lens verschenen in onze buurt.
Rivierkreeft
Lees HIER over de rivierkreeft in de Goog.
Eekhoorn
In het Echobos en Kocherbos en incidenteel op de Brink kun je als het een beetje rustig is sochtends vooral de kleine populatie eekhoorns zien.
Voor hen zijn vooral olierijke zaden van de denneappel en bv beukenootjes belangrijk. van belang is dat er daarom genoeg naaldbomen blijven bestaan, ook al omdat die goede beschutting en nestelplaats bieden.
Nieuwe eekhoorns kunnen Muiderber sinds de aanleg van de snelwegen nauwelijks meer bereiken dus we zijn wat bang voor inteelt en uitsterven, zeker nadat we dit najaar (2016) 2 dode eekhoorns vlak bij de Brink hebben gevonden, 1 verkeersslachtoffer en een waarschijnlijk door een hond gegrepen.
Helaas vindt de eekhoornopvang Nederland Muiderberg geen geschikte uitzetplek voor enkele van de hen opgevangen eekhoorns.
We moeten dan maar hopen dat een paar eekhoorns op een andere manier Muiderberg kunnen bereiken en intussen kunnen inwoners die aan de rand van de bossen wonen speciale voerplekken voor eekhoorns aanleggen. Dit zou de hockeyclub ook kunnen doen in het Kocherbos.
Hier wat meer informatie over het voeren van eekhoorns.
Egels
Egels horen alleen ’s nachts actief te zijn en moeten voor in winterslaap gaan een gewicht van minimaal 400 gram hebben. Mocht u overdag een magere egel zien rondlopen dan is het vaak een teken dat er iets mis is, u kunt dan contact opnemen met de Egelbescherming in Huizen 035-64 68 669.
Hier vindt u meer informatie over egels in uw eigen tuin.
Hier wat meer informatie over het voeren van egels, voer ze nooit melk in ieder geval!
Egels zijn beschermde dieren en er vallen veel slachtoffers door verkeer maar ook door het gebruik van slakkenkorrels, egels zijn zelf goede slakkeneters maar vallen ten prooi aan het gif dat in de slakken zit of ze eten van de korrels zelf. Mocht u al slakkenkorrels willen gebruiken in uw tuin dan raden wij u het gebruik van Escar-go aan, het enige middel dat niet schadelijk is voor vogels, egels en huisdieren.
Vleermuizen
In 2013 heeft Groen Muiderberg een vleermuizenonderzoek laten uitvoeren door ecologisch adviesbureau Els en Linde.
Hierbij werd duidelijk dat er in ieder geval 5 soorten in en om het bos leven.
Vleermuizenonderzoek Kocherbosrand
Voor de sloop van de Florisberg is ook goed onderzoek gedaan naar de daar voorkomende vleermuizen en daaruit voortkomend zijn mitigerende maatregelen genomen in de vorm van bijvoorbeeld nestkasten die opgehangen zijn in de buurt van de oude Florisberg voor de sloop. U kunt op verschillende plekken de zwarte platte kasten zien hangen.
Lees hieronder het hele onderzoek.
Kleinste dieren
Een speciaal hoofstukje omdat in Muiderberg macrofotograaf en insectenliefhebber Fabian Schulting woont. Hij is bezig aan zijn fotoboek ‘Kleine Bewoners van het Groot Krabbenhoofd’ en zijn fotos zijn ook al te zien op zijn facebook pagina (foto-fabian) en regelmatig ook op de facebook pagina ‘Natuur in Muiderberg’
Hierbij een stukje en foto van zijn hand, hij heeft er inmiddels voor gezorgd dat veel Muiderbergers met andere ogen kijken naar spinnen en pissebedden!
Muiderberg biedt veel variatie in landschappen. Van water met riet tot loof en naaldbos. Het zijn kleine stukjes, lapjes verspreid om en in het dorp. Deze kleine biotoopjes bieden kleine diertjes de plekjes die zij nodig hebben voor eten en onderdak. Zo kan je in één dag typische bosbewoners zien en tegelijk open zandgrond bewoners bekijken.
De seizoenen bepalen, zoals alles in Nederland, wat je te zien krijgt. Sommige soorten, zoals de koninginnen van de Aardhommel, laten zich al in het voorjaar zien als de dagen nog koud en kort zijn. Met het stijgen van de temperatuur en het langer worden van de dagen neemt ook de lijst met soorten toe. Tot op een gegeven moment de lucht weer gevuld is met zoem geluiden van alle vliegende dieren en het getsjirp van sprinkhanen. De hekkensluiters in de herfst zoals Spinnen en rupsen laten ons weten dat de natuur weer in winterslaap zal gaan.
Hoe klein de stukjes landschap ook zijn er valt veel te zien. Op de dijken en open zandplekjes kan je graafbijen vol met stuifmeel een weg zien graven naar hun nest. In het Echo en Kocherbos zie je naast jagende libellen en rond wandelende pissebedden de Bonte Zandoog vlinder zijn territorium verdedigen. De Akkerhommel zoemt tussen de open plekken met grassen en bloemen door om de Dovennetel en de Hondsdraf te bezoeken. En zo kan je op elk plekje waar je wandelt of lekker even zit verrast worden. Van spin tot slak, van sluipwesp tot springstaart. Teveel om op te noemen.
Dus ga erop uit en ontdek! Het enige wat u hoeft te doen is af en toe even door de knieën gaan en geloof ons een nieuwe wereld zal open gaan.