Groen Muiderberg | Brink
62
page-template-default,page,page-id-62,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Brink

 

De Brink of meent zoals het vroeger heette was vroeger een woest stuk grond waar men z’n paarden, schapen en ezels liet rondlopen en dat tot begin 17e eeuw gebruikt werd als ‘onvrugtbaar stuk grond, meerendeels tot opslag van mest, asch en ander vullis dienende”

 

In 1703 werd het tot openbaar plantsoen uitgroepen en onderhouden door de omwonende eigenaars van de buitenplaatsen die er toen rondom lagen.

Dorpelingen maar zelfs ook centrale overheden pikten geregeld hout hetgeen regelmatig tot opstootjes leidde tussen de heren die de Brink onderhielden en het volk totdat uiteindelijk het grondgebruik aan de gemeente toeviel.

Nergens in Nederland is zoveel bewaard gebleven van de typisch 18e eeuwse aanleg van een meent en het is heerlijk dat we het dorp nog steeds binnenkomen tussen eeuwenoude eiken en beuken. Er nestelen spechten, rennen eekhoorns en ‘s nachts roepen de bosuilen op de Brink.

 

Groen Muiderberg is in 2011 ontstaan doordat omwonenden zich  niet konden vinden in een door de Grontmij opgesteld plan voor grootschalig onderhoud; de Brink zou plotseling onveilig en rommelig zijn, de paden moesten verbreed, 90 bomen gekapt, de ingangen veranderd en meer recreatieve mogelijkheden toegevoegd.

We konden gelukkig in goed overleg een compromis bereiken en hebben wat mooie oude eiken en beuken gered (later bleek in een van de eiken een grote vleermuizenkolonie te zitten juist door de gaten die er in de boom zaten) en paden en ingangen zijn min of meer hetzelfde gebleven.

 

Er kan wat verbeterd worden aan het groenonderhoud; er werd tot nu toe veel tegen de bomen aangereden door de maaiploeg.

Ook wordt wat te intensief gebruik gemaakt van de Brink als parkeerterrein bij evenementen, gezien de gevoelige wortels die het in deze schrale grond al moeilijk genoeg hebben en niet goed tegen de verdichting van de grond kunnen door het regelmatig berijden ervan tijdens de festiviteiten. Het zou goed zijn als hier een protocol voor zou worden ontwikkeld.

Ook zou iets aan verbetering van de bodemkwaliteit en structuur gedaan kunnen worden, iets laten liggen van het laatste blad en dat klepelen en op de Brink laten liggen zou al wat meer voeding en bodemleven opleveren.
Op verschillende stukken bloeien ook duizenden boerenkrokussen, in het vroege voorjaar een lust voor het oog en erg belangrijk voor de hommels en bijen in het vroege voorjaar!

 

Op de Brink van Muiderberg wil je nergens heen. Je bent waar je wilt zijn- onder een koesterend dak van oude bomen, tussen onbestemde grasveldjes en heggetjes in een vorm die je niet kunt thuisbrengen, maar waarom zou je ook. Het gevoel dat je thuis bent overvalt je van alle kanten’, zo begon een artikel in HP de Tijd in 1998.

 

De beschermde rode lijst soort vogelmelk groeit hier en het maaibeleid zou hier op afgestemd moeten worden.

Groen Muiderberg markeert sinds n paar jaar de bloeiende vogelmelk voor de eerste maaironde.

Op sommige stukken wordt al iets minder en later gemaaid en Groen Muiderberg heeft 2 kleinere stukken ter hoogte van Brink 24 die nite belopen worden zelf in beheer mogen nemen, daar komen sinds n paar jaar veel bloemsoorten terug!