Groen Muiderberg | Bermen en sloten
76
page-template-default,page,page-id-76,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-9.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive
 

Bermen en sloten

 

In potentie heeft Muiderberg een stel interessante bermen en sloten in het buitengebied maar ook op de dijken genieten de bewoners in het voorjaar van het bloeiende fluitekruid.

Ook in de rietlanden zijn bijzondere soorten van de rode lijst te vinden zoals dotterbloemen.

Langs de Meerkade en de Zuidpolderweg staan orchideen, knoopkruid, margrieten, echte koekoeksbloemen en andere soorten die kenmerkend zijn voor een ecologisch rijke berm. Het zou ons inziens een goede keuze zijn als de Zuidpolderweg niet met een maai-zuigcombinatie gemaaid zou worden, met die apparatuur zuig je niet alleen al het gemaaide gras weg maar ook alle zaden, insecten en zelfs kikkers en salamanders verdwijnen in de machine.

echte koekoeksbloem

 

Bermen maken in Nederland 4% uit van het groen, bij elkaar n groter oppervlak dan alle natuurgebieden, dus het zou interessant zijn ze als mini ecologische verbindingszones te zien, zoals Rijkswaterstaat al steeds vaker doet.

Ecologisch beheer komt er kort gezegd op neer dat er 2 keer iets later gemaaid wordt, waarna het maaisel na een aantal dagen als het zaad af is gevallen en insecten zijn gevlucht, wordt afgevoerd. Als het maaisel wordt geklepeld (fijngemaaid) en blijft liggen dan heeft dit een compostwerking waardoor bloemen verdwijnen en de berm verruigt met riet, zuring en brandnetels. Ook insecten, nodig voor de bestuiving en een belangrijke  voedselbron voor vogels verdwijnen dan in grote mate.

 

Lees meer op onze weblog HIER

 

Het slootmaaisel zou ook altijd afgevoerd moeten worden vanwege diezelfde composterende werking. Groen Muiderberg is al jaren bezig om te proberen het slootmaaisel langs de Meerkade afgevoerd te krijgen, vanwege de kosten is dit nog steeds niet gelukt. Nu wordt de beschermde krabbenscheer vrijwel allemaal verwijderd uit de sloot naast de Meerkade en daarna geklepeld op de berm achtergelaten.

Lees daarover HIER meer op onze weblog.

 

 

Bekijk het voorstel van de Stichting Groen Muiderberg voor bermen en watergangenbeheer

 

En hier nog veel achtergrondinformatie over het belang van goed bermbeheer voor insecten Insecten in bermen

 

dotterbloemen in het Rietland bij Buitendijke